Updated: 07/01/17 : 06:24:14
Printable Version   Bookmark and Share Share This

current

Answers to Sligo Today Christmas 2016 Quiz

Compiled by Eugene McGloin

THIRTY QUESTIONS were offered over Christmas to try your knowledge of Sligo and surroundings. 

Thirty points were on offer in each of the five rounds. 

Each round had two four-markers, two six-markers and a ten-marker. 

There was a ''get out of jail'' question at the end of each round. 

It could be substituted for any of the six-markers only in that round.

There were some tickly teasers....and maybe one or more misdirections, too.

Some of the answers had surfaced throughout the past year or so in Sligo Today but not all. 

Some answers could be tracked across the web but hopefully there were one or two 'Internet-proofed' teasers in there too. Answers:-



A. GENERAL 

1. Noted history account records a site in Sligo where ''800 skulls'' were piled.....in the days before the town had a cemetery. Four points for the location.
Answer: Sligo Abbey.

2. ''Down Harmony Hill'' was a new Sligo local history published in 2016. Name its author for four points.
Answer: Padraic Feehily.

3. Sligo Gas Company was incorporated, commenced, this year. Six points. Five years either side would be acceptable.
Answer: 1855.

4. The Sligo Champion newspaper celebrated a big birthday in late 2016 with a special supplement. Which birthday? Six points. 
Answer: Celebrated its 180th anniversary -- 1836 to 2016.

5. Ten pointer: Incidents in the same month and year saw three Sligo born Gardai killed in the line of duty. Month, year and name of each Garda for two points each.

Answer: February 1982, Patrick Ruttledge, Nathy Cawley and Patrick Reynolds.

See Sligo Today link: 
http://www.sligotoday.ie/details.php?id=25891

'Get Out of Jail:' Dominican Order marked 800th anniversary of its founding on December 22nd 2016. Name all five places in Sligo town where the Order has celebrated Mass since their arrival here in 1252.

Answer: (a) Sligo Abbey, (b) Pound Street, Connolly Street site, (c) the original site at Holy Cross, (d) the current site at Holy Cross...and the one most often forgotten is (e) the prefab church at Market Yard in early 1970s when new building was under construction.


B. SPORT 

1. Won the Owen B Hunt Cup as Sligo GAA Senior Football champions in 2016 . Name the club. Four points.
Answer: Tourlestrane.

2. Which player(s) who previously played at Sligo Showgrounds scored for Ireland in 2016. Four points. 

Answer: Former Rovers star Seamus Coleman got Ireland's 1-0 winner against Georgia in the World Cup 2018 qualifier.

Several others who played at Showgrounds in League of Ireland and Under 21 for Ireland scored for the national team in 2016.

These included James McClean, Wes Hoolahan, Jeff Hendrick and Robbie Brady.

3. The Turf Club of Ireland cancelled the Sligo race meeting on Wednesday 7th September 2016 because it deemed part of the course was ''unfit for racing.'' How many millimetres of rain did RTE report had fallen from the previous Saturday.  You can be three out either way. Six points. 

Answer: There were 31 millimetres of rain reported. 
Link: http://www.rte.ie/sport/racing/2016/0906/814504-sligo-abandoned/

4. Hurling - Sligo played in hurling final Croke Park in 2016. Opponents and final score each team. Six points, or two points for each correct part. 
Answer: Louth 4-15, Sligo 4-11; Lory Meagher Cup, June 4th 2016, Croke Park.

5. Ten pointer: Two Sligo Rovers goalkeepers: First was advertised as the ''man in black'' although he never offered any proof he could sing like Johnny Cash. Second former Sligo keeper did find fame as a singer. Name both. 

Answer: Finnbar Flood, who died in 2016, was advertised as  ''man in black'' during his 1960s Scottish career with Greenock Morton - an homage to the world's number one goalie, Lev Yashin of Russia.

The second Sligo keeper was Charlie McGee from Co Derry was famed home and abroad for songs with his ''gay guitar.''

Link: See Sligo Today 
http://www.sligotoday.ie/details.php?id=41703

'Get Out of Jail:' David Pugh from Sligo, an Ireland Under 23 international in the 1960s, mostly played out his senior soccer career with three clubs. Name them.

Answer: Sligo Rovers, Boston Beacons and Shamrock Rovers, with whom he won an FAI Cup winners medal in 1969.


C. WOMEN 

1. She is the woman whose name is officially above Sligo street with a new fashion shop. Name her for four points.
Answer: Charlotte (Street). 

2. Sligo Municipal District got its first-ever female Mayor in 2016. Name for four points.
Answer: Marie Casserly.

3. This woman threw the ball in at a match in The Showgrounds in 1924. Her name for six points.
Answer: Madame Markievicz.

4. Sligo had two female senators on January 1st last. Names please of Sligo born candidates who sought election to the Seanad later in 2016. Six points to be shared. 

Answer: Those who sought election locally were Imelda Henry and Rosaleen O'Grady. Kate Feeney, based in Dublin, also sought a Seanad seat.

5. Ten pointer: This woman gets a full page, 208, in the major new history of Sligo Rovers from 1928 to 2016. Name her. 
Answer: Nancy Rooney.

'Get Out of Jail:' The Yeats Society recorded a 150th birth anniversary in 2016. Name for ten points.
Answer: Lily Yeats, born at Enniscrone.


D. POLITICS 

1. How many surnames were on the ballot paper when Sligo went to the polls in Dail election last February. Four points.
Answer: Eighteen names.

2.  Prior to John Perry's defeat last February what was the previous most recent year in which a sitting Fine Gael TD in Ballymote was defeated in a Dail contest. Four points. 
Answer: Ballymote TD Eugene Gilhawley defeated in June 1969 by debutante Raymond MacSharry. He won back the seat in 1973 and 1977 but did not stand in 1981.

3. ''What is the next year in the Sligo political sequence 1925, 1929, 1961. Six points. 

Answer: Tricky question. There is probably no other year. These are Sligo's Dail by-election sequences. 

The proposed 1989 by-election, after Raymond MacSharry became Ireland's EC Commissioner, was overtaken by a general election that year.

4. Tony McLoughlin was reelected to Dáil Éireann in February 2016. Include his uncle, the late Joe McLoughlin, and how many times has the family been successful in Dail contests voted on in Sligo. Six points.

Answer: Seven times  -- 1961 (twice, including by-election win), 1965, 1969, 1973 for Joe and 2011 and 2016 for Tony.

5. Ten pointer: Longest continuous serving Sligo/Leitrim TD in Dáil Éireann in the 20th century. 
Answer: Stephen Flynn from Drumkeeran, Co Leitrim, 1932 to 1960. Undefeated in ten general elections. 

'Get Out of Jail:' Former Sligo/Leitrim TD who later stood for election as President. Name and year of the Presidential contest. 

Answer: Sean MacEoin was TD for 'Leitrim/Sligo' constituency from 1929 to 1932, then TD for Longford to 1965. Stood against Eamon de Valera for President in 1959.


E. ARTS 

1. The Niland Collection is the name given to the group of Jack B Yeats paintings in Sligo. Who was 'Niland?' Four points.
Answer: Nora Niland was legendary Sligo County Librarian.

2. ''Soldier On'' -- 'the pig is dead, now soldier on' was a new song from which Sligo singer in 2016.
Answer: Patrick Feeney.

3. A post-Famine Sligo emigrant to Canada and United States was a key character in one of 2016's eagerly awaited novels. Six points for book title or the author.
Answer:  Book is ''Days Without End'' and author is Sebastian Barry.

4. The song ''Sligo Honeymoon 1946'' compares the new bride to a famous film star and League of Ireland soccer fan. Cinema star's name for six points. 
Answer: Maureen O'Hara.....Shamrock Rovers fan.

5. Ten pointer: Artiste who once performed in Sligo collected 2016 Nobel Prize this year. Name Sligo venue and the artiste. 
Answer: Patti Smith collected Bob Dylan's Nobel Prize. She performed at Model/Niland on the Mall. 

'Get Out of Jail:' The death in April 2016 of Sean Byrne, the legendary promoter, recalls the 'greatest guitarist in the world' played Byrne's Baymount in Strandhill. Who was 'the greatest guitarist,' what month and year did he play Sligo? 

Answer: Guitarist was Eric Clapton who played Sligo Tuesday March 13th, 1979. 

Link: 
http://www.sligotoday.ie/details.php?id=40379


E & OE