Updated: 13/01/18 : 09:22:17
Printable Version   Bookmark and Share Share This

current

Answers to Sligo Today Christmas ‘17-2018 Quiz

Compiled by Eugene McGloin

THERE WERE 30 quiz questions on offer, covering several aspects of Sligo and surroundings, to tease readers. 

There were also thirty points to be gained in each of the five rounds.

Some answers had surfaced throughout 2017 or earlier in Sligo Today.

There were also a few 'Internet-proofed' teasers in there again this year.

There were thirty points on offer in each of the five rounds. 

Each round had two four-markers, two six-markers and a ten-marker. 

The good news is that there was a ''get out of jail'' question at the end of each round.

A. GENERAL    

1. Sligo County Council publicly flew four main flags in 2017. Name all four. Four points. 
Answer: Flags were Tricolour, Sligo, European Union and Palestine in May 2017.

2. Sligo chapel which will celebrate a sixtieth anniversary in 2018. Which one and which month. Four points, two for each correct answer. 
Answer: St Annes in Abbeyquarter, June.

3. Sligo Champion retired editor Seamus Finn died in 2017. Who was Sligo Rovers manager when Seamus was temporarily banned from Showgrounds. Six points. 
Answer: Tony Bartley.

4. A former President of the Yeats Society died in April 2017. Name please and his age, three years either way. Six points. 
Answer: Aleck Crichton, aged 98 years. 

5. Ten pointer: Name all five places in Sligo town where the Dominican Order has celebrated Mass since their arrival here in 1252. 
Answer: Abbey Street, Pound Street, Holy Cross original church, Market Yard prefab and current building at Holy Cross.

'Get Out of Jail:’ Aidan Glacken became Sligo’s new Garda Chief Superintendent in 2017.
His father served in Sligo Town fifty years ago and later headed a Dublin based major specialist unit in the Garda service. Name him and title of specialist unit. Ten points or five points for each correct segment. 
Answer: Frank Glacken headed the Garda Fraud Squad.

B. SPORT

1. Won the Owen B Hunt Cup as Sligo GAA Senior Football champions in 2017 . Name the club. Four points. 
Answer: Tourlestrane.

2. Standing ovation in Showgrounds greeted team eliminated on penalties after extra time in the 2017 FÁI Junior Cup national semi final. Name team for four points.
Answer: Boyle Celtic.

3. There was also European senior soccer at the Showgrounds in 2017. Name the visiting team. Six points. 
Answer: Danish side FC Midtjylland played Derry City in July 2017 and won 4-1 in the Showgrounds.

4. Hurling - Calry won the Sligo senior hurling final in 2017. Who were their opponents and what was winning margin. Six points or three points for each correct segment.
Answer: Calry St Josephs defeated Western Gaels 2-15 to 3-10.

5. Ten pointer: A Sligo jockey Derek Fox won the Grand National in 2017. 
Name (a) his horse, (b) starting price (SP), (c) winning trainer, (d) previous Sligo jockey to win the National and (e) on which horse. Two points for each correct segment. 
Answer: One for Arthur at 14/1, trainer Lucinda Russell, 1949 Leo McMorrow on Russian Hero.

'Get Out of Jail:' In 2017, Sligo won the Connacht Senior Cup in rugby for the first time this century when they beat Corinthians 29-27. When did Sligo last win the title and who was the 2017 captain. 
Answer: 1914 and the 2017 captain was Shane Boyle.

C. WOMEN 

1. In which American state did Sligo teenager and Olympic Games hopeful Mona McSharry from Grange win her world junior breaststroke title in summer 2017. Four points. 
Answer: Indiana.

2. Sligo woman featured in live interview on RTE’s “Prime Time” when it reported in December 2017 on possible downgrade of Portlaoise Hospital. Name her for four points. 
Answer: Catriona McGoldrick of the Save Our Cancer Services campaign.

3. This woman threw the ball in at a match in The Showgrounds in 1924. Her name for six points. 
Answer: Constance Markievicz.

4. Sligo has only won the Fiddler of Dooney competition four times in half a century. Who took the title back to Sligo in October 2017.
Answer: Caoimhe Kearins.

5. Ten pointer: Madam Markievicz from Lissasell became first ever woman elected to the British House of Commons in 1918. Name her constituency.
Answer: Dublin St Patricks.

'Get Out of Jail:' A Third Level lecturer in St Angela’s College took part in the televised 2017 Rose of Tralee. Name for ten points.
Answer: Breda O’Mahony.

D. POLITICS 

1. Sligo born Director of Government Information Services under Dr Garret Fitzgerald died late 2017. Name him. Four points.
Answer: Joe Jennings.

2.  Sligo Corporation was first body in Ireland to congratulate Eamon de Valera when he came to power 85 years ago (Source: “Revolutionary Papers,” March 2017). Which noted town politician proposed the congrats. Four points. 
Answer: Michael Nevin of High Street

3. Name of Sligo’s MPs elected for Sinn Fein to the House of Commons in 1918 election. Six points. 
Answer: John Clancy (Sligo North), Alex McCabe (Sligo South).

4. Tony McLoughlin hit the national headlines in 2017 when his Private Members Bill was passed by the Dail. What was the subject matter. Six points.
Answer: Ban on Fracking.

5. Ten pointer: June has always been a lucky month for Raymond MacSharry. Over the past half century he was elected by voters to four bodies in that month. Name these bodies or the years in which he was first elected to each. 
Answer: June 1967 to Sligo Corporation and Sligo County Council, June 1969 to Dáil Éireann, June 1984 to European Parliament.

'Get Out of Jail:' March 1918, a prisoner at Sligo Jail complained of sleepless nights due to “.....hard mattress.....the wretched mattress.....” Name the famous prisoner a century ago.
Answer: Michael Collins.

E. ARTS  

1. Cherish The Ladies is a noted traditional group which will play Gurteen’s Coleman Centre early in 2018. Its leader is Joanie Madden, well known to Hawks Well audiences over the years but where was she born.  Four points. 
Answer: The Bronx, New York.

2. Sligo native who travels from Ballymena to present live three hours weekly of American country music Friday nights on Mid West Radio. Name presenter for four points.
Answer: Philip Costello.

3. A famous sax tune by Charlie Parker with Miles Davis on trumpet provided title for first ever book from a famous Sligo author. Six points for book title, year of publication and author; two points each correct answer. 
Answer: Night in Tunisia, 1976, Neil Jordan.

4. ‘'Sligo Honeymoon 1946.” Name the English based songwriter with local roots or title of the CD on which song  is featured. Six points. 
Answer: Terry Clarke and CD is The Shelly River.

5. Ten pointer: Artiste who once performed in Sligo collected the Nobel Prize for Literature earlier this decade. Name the artiste. 
Answer: Patti Smith did some of the honours for Bob Dylan.

'Get Out of Jail:' Actor who made cinema debut in work set and filmed in Sligo a decade ago played an IRA leader in one of 2017’s Irish silver screen success stories. Name him.
Answer: Martin McCann.


E & OE